dogadjaji radosnica dogadjaji

02/08 2019.

Podrška dojenju u okviru međunarodne sedmice dojenja

Dom omladine, Banja Luka

Dojenje je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta. Uvijek i na svakom mjestu treba zagovarati dojenje i isticati njegove prednosti kako za majku tako i za bebu.

Majčino mlijeko  sadrži sve što je bebi neophodno za pravilan rast i razvoj u prvim mjesecima života. Često ga nazivamo ne samo hranom, nego i lijekom jer sadrži antitijela, vitamine, minerale, vodu, hranljive materije, hormone, faktor rasta i druge faktore   dok  ne sadrži štetne bakterije.  Uvijek je dostupno i ne morate ga pripremati, niti brinuti o temperaturi čuvanja. Idealno je.

U Banjoj Luci smo 2.8.2019.  po drugi put organizovali veliki i besplatni događaj  pod nazivom “Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja”. Događaj su podržali zdravstveni radnici i saradnici sa bogatim iskustvom u oblasti laktacije: „Dojenje prema preporukama WHO“- dr Ljubo Višekruna, spec.pedijatrije, “Dojenje i značaj upotrebe vitmina te dojenje prijevremeno rođenih beba”- dr Veroslava Milošević, spec.pedijatrije i neonatologije,  panel diskusija : „ Uloga patronažne sestre u laktaciji – iskustvo i praksa“ babice  Gordana Bednaš i Snježana Prolić . Nakon stručnog predavanja uslijedila je velika nagradna igra sa bogatim nagradama.

Pročitaj više