Hashimoto i trudnoća
Avatar photo
by Dr Sonja Bobić, spec. nuklearne medicine

Hashimoto i trudnoća

10/05/2021, 18:58 by Dr Sonja Bobić, spec. nuklearne medicine

Hashimoto tireoiditis je autoimuna bolest štitne žlijezde, koja zahvata žene čak i do petnaest puta češće nego muškarce. Može se javiti kod adolescentkinja, mladih žena, a najčešća se javlja kod žena između tridesete i pedesete godine života.  To je najčešći uzrok hipotireoze u svijetu. Hashimoto tireoiditis se ne može izliječiti, ali se može uspješno tretirati lijekovima te ga je važno na vrijeme prepoznati i otkriti.

U Hashimotu vlastiti imuni sistem organizma napada štitnu žlijezdu, a s vremenom ona više ne može proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna te se javlja stanje hipotireoze. Ono uzrokuje usporenje metabolizma i razne popratne simptome koji ponekad mogu proći nezapaženo. Često se pojavljuje uz neke druge autoimune bolesti kao što su šećerna bolest tip 1, vitiligo, celijakija, reumatoidni artritis, lupus…

 Kao i za brojne druge autoimune bolesti, pravi uzrok nastanka Hashimota još uvijek nije poznat. Smatra se da kombinacija genetske predispozicije i nekog vanjskog okidača (npr. bezazlena virusna upala ili stresni događaj) može pokrenuti razvoj autoimunog odgovora. Organizam počinje stvarati antitijela na vlastitu štitnu žlijezdu, a s vremenom ona postaje prožeta upalnim ćelijama te postaje izvor hronične upale. Taj proces često može trajati i godinama, a za to vrijeme pacijenti uglavnom nemaju nekih značajnijih simptoma. Međutim, kako štitna žlijezda više nije u mogućnosti proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna, počinju se javljati simptomi.

Hashimoto tireoiditis kod žena može uticati na menstruacijske cikluse i ovulaciju te prouzrokovati probleme sa začećem. U slučaju da vam je dijagnostikovana ova bolest, a ostvarili ste trudnoću, preporučuju se redovne kontrole (svakih 4-6 nedelja) kako bi se utvrdilo da imate dovoljan nivo hormona štitne žlijezde u krvi. Redovno uzimanje levotiroksina kao terapije za Hashimoto izuzetno je važno tokom trudnoće. Možda ćete trebati veću dozu nego inače kako biste osigurali svome djetetu dovoljno hormona za pravilan rast i razvoj.

U slučaju neregulisane hipotireoze, veći je rizik za razvoj brojnih komplikacija, kako kod majke, tako i kod djeteta.

Značajno je veći rizik od pojave:

  • preeklampsije (povišenog krvnog pritiska u trudnoći)
  • anemije
  • spontanog pobačaja
  • abrupcije posteljice (prijevremenog odljuštenja posteljice)
  • postpartalnog krvarenja (obilnog krvarenja nakon porodaja)
  • male porođajne težine djeteta
  • prijevremenog porođaja
  • urodenih defekata djeteta i dr

Upravo zbog toga važno je obratiti pažnju na simptome hipotireoze i ne pripisati ih promjenama koje se normalno javljaju u trudnoći kao što su umor, iscrpljenost, dobijanje na težini i tako dalje. Ukoliko primijetite zadebljanje vrata (gušu) ili neke od simptoma hipotireoze, javite se svom doktoru.

Prokomentariši post: