Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića i koliko je sigurna?
Avatar photo
by Dr Slaven Krajina, pedijatar

Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića i koliko je sigurna?

17/03/2021, 17:56 by Dr Slaven Krajina, pedijatar

Prvi zubići kod dječice pojavljuju se unutar prvih šest mjeseci života. Redoslijed nicanja mliječnih zubi u većini slučajeva ide po određenom redoslijedu, a to je da prvi niču središnji donji sjekutići, a nakon toga središnji gornji pa zatim redom. Međutim, nije neuobičajeno da se taj redoslijed preskoči nicanjem nekog drugog zubića.

Prije pojave prvog zubića desne budu zaobljene, otečene i bolne što je praćeno povećanim stvaranjem sline i sekrecijom iz usta, dok neka dječica mogu imati i začepljen nosić. Roditelji, često izbijanje zubića povezuju sa visokom tjelesnom temperaturom što suvremena medicina jednoglasno odbacuje, dok se u pojedinoj literaturi navodi da se može zapaziti najviša temperatura do 37,2°C (mjerena ispod pazuha). U ovom periodu, dječica su podložna virusnim infekcijama i vrlo često se razbole zbog čega dobiju povišenu tj. temperaturu i odavde najčešće potiče još jedna zabluda o febrilnosti kod djece uslijed denticije. Kako bi ublažili tegobe, očekivano, roditelji posežu sa konvencionalnom i alternativnom medicinom. Pored preporuke ljekara vrlo često dobiju savjet od prijatelja, rodbine, a ne tako rijetko i od farmaceuta.

Šta je jantar (ćilibar) i da li je jantarna ogrlica od pomoći kod nicanja zubića?

Ogrlica od jantarna nema nikakve veze sa nicanjem zubića i ne može ublažiti tegobe koje se u to vrijeme javljaju, a sa druge strane, predstavlja opasnost od gušenja. Nema rješenja za potpuno uklanjanje simptoma nicanja zubi, osim gelova za desni, koji se mogu kupiti u apotekama ili igračaka za grickanje, od kojih se neke mogu i rashladiti pa djeci paše grickati ih i njima trljati desni. Kada je remećen san i dijete bude plačljivo i nervozno može se dati i analgetik npr. Paracetamol.

Jantar (ruski iz latinskog), ćilibar (turski iz perzijskog) u značenju “koji privlači slamu”, ili sukcinit (latinski), je amorfna fosilna smola. Dokazano je da jantar ima antiseptičko djelovanje i odavno se koristi upravo kao antiseptik. Može se i paliti, slično kao tamjan, koji je isto smola, i onda oslobađa poseban miris i dezinfikuje prostor. Nastavci za pušenje cigareta ili nargila koje idu od usta do usta, često su napravljeni od jantara, ponovno zbog njegovih antiseptičkih svojstava. U prošlosti, dječica su trljala desni sa komadom jantara, koji je mogao biti oblikovan tako da se dijete nije moglo ozlijediti, a zbog jake mineralizacije roditelji je bio siguran da se ne može slomiti. Zahvaljujući slini, iz jantara su se oslobađale i njegove antibakterijske komponente. I pretpostavka je da odavde potiče još jedna u nizu zabluda oko ove „čarobne ogrlice“ za šta trenutno ne postoje naučni dokazi da pomaže kod denticije.

https://www.facebook.com/legeartis074/

Prokomentariši post: